Veterinärbesök

I fredags blev Ax röd i örat igen så jag åkte till vetten idag för att kolla upp det plus lite annat.

Hon har ingen öroninflamation i alla fall! Hon är "bara" irriterad och hade en vaxpropp enligt vetten.
jag ska droppa Surolan 2 ggr/dag i 2 veckor och tvätta med nån speciell örontvätt 1 ggr/vecka.

Sen kollade vi ner i halsen för Ax har fått dödligt dålig andedräkt den senaste tiden. Men det såg fint ut, så det måste komma från magen eller att hon har slickat sig i stjärten.... vilket leder oss in på analsäckarna!
jag bad om att få dem undersökta på samma gång.
Även dem var irriterade, men inte inflamerade som tur var! De tömdes och spolades med antibiotisk salva och efter behandlingen fes hunden hela tiden! haha! jag har aldrig varit med om nått liknande!
stjärt-gegget var lite tunflytande och ja fick lära mig att det ska vara tjockare i konsistensen vanligtvis. Blir det en infektion kommer det var och blod, men det verkade inte vara någon risk för det nu i alla fall.

och sist men inte minst passade vi på att vaccinera också.
Jag var osäker på om man skulle vaccinera när hunden inte var "helt frisk", altså nedsatt immunförsvar. De två sköterskorna tyckte inte man skulle föra det, men veterinären insisterade.
Det finns som sagt delade meningar om vaccination.

kalaset gick totalt på 760 kr.

Om 1 månad ska hon ögonlysas och patellaundersökas i Gävle också! :D

klicka in "ligg"

Nu är jag äntligen frisk från min halsfluss och klickerträningen kan fortsätta!

Idag och igår har jag försökt träna in "ligg" på klick och kommando. Det har väl gått sådär... Igår tappade hon intresset, så vi avbröt.

jag började med att klicka och ge godis så fort hon la sig ner självmant, sen la jag till kollandot "ligg" i samma sekund som hon la sig, det upprepades 20-20 ggr. Efter det ökade jag på och sa "ligg" innan hon lagt sig och till slut fick hon vänta på att jag skulle ge kommandot...
Det var då problemen kom!
Hunden bokstavligen ålade runt på golvet och vägrade lyfta sig mer än 1 sekund! Vilket gjorde att jag inte kunde belöna beteendet!
Åh... jag skulle haft kameran hahahaha.

En bra sak, är att jag hade ögonkontakt med lill-grisen hela tiden!!!!!!!! :D

En hint till nya valpägare!

Jag börjar från början.

Ax är ju min allra första hund som jag skaffade när jag var 25 år gammal. Helt utan förkunskap slängde jag mig in i en helt ny dimetion av husdjursägande! Det är det mest fantastiska jag någonsin har gjort och skulle göra om allt igen utan att tveka :)

Jag försökte förbereda mig genom att leta info på internet om t.ex hundens psyke och klickerträning. Boktipsen strömmade in och jag läste valpböcker, lydnadsböcker och hundhistoria. På forum som det på voove.net och helgon.se letade jag tips om hunduppfostran från "vanliga" människor.

När lilla Ax kom hem, så var det ju inte alls som det stog i böckerna. Vissa saker (som rumsrenhetsträning) var mycket svårare och andra saker (som ensamhetsträning och socialisering) var mycket lättare. Det var väl igentligen då som det gick upp för mig hur individuella dessa små varelser verkligen är. Det är inte ett blankt kanvas, utan det är mer som en "paint-by-numbers". Motivet finns redan och det är jag som matte som fyller i färgerna.
Boken som heter Valpen av Mickie Gustafsson är super bra förrästen!

Tiden gick, Ax var en duktig hund som var jätte duktig på att sysselsätta sig själv. Hon lekte och var sååååå söt! Hon gnällde inte en enda gång under ensamhetstäningen och om var SÅ modig när vi var ute och upptäkte nya saker :) Det här var ju jätte lätt tänkte jag! För SOM jag hade oroat mig över att få en valp som grät varje gång den inte fick följa med in på toa och att det skulle bli så himla jobbigt att hela tiden distrahera en uttråkad valp som ger sig på inredningen.

Som du förstått nu så hade jag inte dem problemen. Ax var en jätte modig valp som inte var rädd för nånting!

men vi hade problem med rumsrenhetsträningen.... Så jag vände mig till mina källor vovve.net och helgon.se för svar, och fortsatte som vanligt. Hon blev rumsren vit närmare 10 månaders ålder.

Problemet var att Ax var (är) immun emot beröm! Oj oj oj... Jag provade allt som stog i böckerna! Vi gick på en kurs! Men hon är ändå immun mot beröm. Det enda beröm hon tar kommer från min hand och det är godis.

Detta beror på att min hund är väldigt självständig och det var därför jag hade så lätt med vissa delar och så svårt med abdra delar som grundat sig på inlärning genom positiv förstärkning...

Det här är något jag kommit underfull med på senare tid.

Inomhus är voffen min lättlärd, lyhörd och vill alltid ha kroppskontakt med mig.
men utomhur är det som om jag inte existerar.
Tro mig! Jag har provat ALLT! Alla former av positiv förstärkning, clownerier, klickerträning, aktivering på promenaden, lek till och med negativ förstärkning... :( Men jag är fortfarande ganska så osynlig för henne...

Men nu när jag känner till problemet kan jag äntligen göra nånting åt det!!!
I och med att traditionella kontaktövningar inte fungerar... Jag skulle kunna vissla, ropa, skrika, putta, hoppa, knuffa, rycka i kopplet utan att Ax äns tittat åt mitt håll.... Så har jag istället jobbat med de saker hon kan (och inte dom hon inte kan)
Vi finslipar klicketräningen och lägger till nya övningar och trix. Vi har en leksak nu som Jag har kontroll över och bestämmer när vi ska leka med. Jag håller henne kopplat hela tiden, så hon inte får möjlighet att sticka iväg, för på så vis kommer jag inte längre i situationen att jag måste fånga in henne och förstöra hennes roliga.

Vi börjar om från grunden.
Ax får lära sig på nytt att lära sig sitt och ligg, även om hon redan kan kommandona.

Så till alla nya valpägare som aldrig haft hund tidigare.
En självständig valp, betyder en självständig hund och en självständig hund är inte beroende av husse & matte. Det spelar ingen roll hur många trix eller kommandon hunden kan, när man inte jobbar med dem så är du som bortblåst för hunden.

Jag vill väg igentligen bara skriva om det här för att det ska finnas nedskrivet någonstans! jag önskar innerligen att jag hade hittat den här texten när jag skulle skaffa hund. Då hade min verklighet sett väldigt annorlunda ut i dagens läge.

Ge inte upp förr äns du har lyckats med att få hunden att förstå vad ordet "bra" betyder, och se till att få ögonkontakt med din valp minst en gång om dagen!
Funkar inte tipsen som står i böcker eller som ges på brukshundklibben, så hitta nya sätt!!! Det är SÅ viktigt!

vad gör jag när hunden drar i kopplet?

idag köpte jag en bok vid namn "Vad gör jag när hunden drar i kopplet" av Turid Rugaas.
Ett spontanköp på Tradera, så vi får väl se om den är något att ha eller inte. För 64 kr har man ju råd att chansa ;)


RSS 2.0