Atopisk Dermatit

Atopisk Dermatit är diagnosen Ax fick hos hudspecialisten på Falu Djursjukhus i tisdags...
Det innebär att hon har allergier och reagerar negativt på vissa ämnen. Det gjordes ett pricktest för att fastställa detta.


Hon sövdes för detta och det var jätte obehagligt. Hon var helt och totalt slapp, som om hon skulle varit död... Hennes puls blev lägre och hon blev blek också, plus att hon hoppade över några andetag ibland. Men veterinären sa att det är helt normalt när ett djur är sövt.


Allergitester utförs genom att spruta in olika ämnen under huden och sedan mäta svullnaden som uppstår från varje ämne. De första 2 sprutorma är kontollsprutor som visar hur stort/litet ett positivt och ett negativt svar är. På Ax var ett positivt svar (=full allergi) 12 mm och ett negativt svar 6 mm.

Här är resiltatet i kronologisk ordning:
Gnagare: 12
Mögelsporer: 10
Loppor: 10
Husdamskvalster: 9
Spannmålskvalster: 9
Hund: 9
Timotej: 8
Mögel: 8
Trädpollen: 7

Jag fick med mig ett informationspapper hem som beskriver vad det går ut på att ha en Atopisk hund och varje gång jag tittat på det vill jag bara gråta :(
Det står bland annat: "Allergiska lidanden kan som regel inte botas, bara lindras. Tillståndet blir värre med åren och man måste lära sig att leva med detta på bästa sätt."
Det känns ju lagom kul...

Å vad ska jag göra nu då? Ja till att börja med kan jag ju totalt glömma allt vad utställning och avel heter!!! och att skaffa en till hund kommer väl inte gå heller om hon nu är allergisk mot hundar!?!?
Livet känns dystert och orättvist just nu. Jag måste hitta mer information om allergier hos hundar. Det måste ju finnas nånting man kan göra!!
Det står ju till och med att kosttillskott kan hjälpa, och då känns det ju inte som en "vanlig" allergi som människor har. Det är förnekelsen som talar. Jag vill verkligen inte tro på att hennes hudproblem kommer bli värre och är helt obotliga! Jag vägrar tro på det! och jag ska verkligen göra allt för att Ax ska bli bättre på egen hand och göra om pricktestet om några år och se. Innan det kommer jag inte ge upp hoppet. Jag vägrar!

Det är ju så ojämt. Har man kvalsterallergi och jag har samma städrutiner som alltid så borde hon ju ha konstant problem av samma typ hela tiden. Men det svallar ju upp och ner. Som just nu är hon helt fri från rodnad. Hur förklara man det? Hon sover fortfarande i samma gamla bädd och äter samma gamla foder.
I söndags badade hon i sjö och fick utslag, jag badade henne med PROB-shampoo och prickarna var borta på 2 dagar. Ska det vara så lätt?
Atopi låter ju som en fruktansvärd åkomma, men jag kan inte hjälpa att tycka att min Ax inte lider av det. Jo, hon har haft några tuffa stunder i vintras med ömma tassar och skavsåren. Men de läkte ju och försvan helt.


Hudspecialistens rekomendationer är att sätta henne på allergifoder för att se om hon har foderallergier också. Man kan tydligen inte testa det på annat vis än genom uteslutningsmetoden. Sen kunde jag skicka efter ett vaccin också....
vad är det här för vaccin? Vad finns det för risker? och vilken inverkan har det egentligen på det generella immunförsvaret och hälsan för hunden?
Vi köpte även en klorhexidin spray som är bakteriedödande och en så kallad Lindra-Spray mot känslig hud.Utöver pricktestet kollade vi om hon hade nån svampinfektion i öronen eller på tassarna, och så skrapades det efter demodex, men hon hade ingenting utav detta!
De småsår hon får beror på bakterier, det är altså bakterier som naturligt finns i huden, men som lättare orsakar sår p.g.a det dåliga immunförsvaret och är ett resultat av allergin.

Ett som är säker är i alla fall att jag nu ska börja planera inför en kastrering...
1. hon ska inte gå i avel
2. det minskar risken för canser och uteslutar livmoderinflamation
3. det jämnar ut hormonbalansen och kan genom det gynna immunförsvaret och hälsan

Hudutredningen, specialmaten och CEVA-produkterna kostade 4691 kr. Jag ska reglera detta med försäkringsbolaget efter att ha kommat upp om dåldafel-försäkringen tar detta då det är en genetisk åkomma.


JAG ÄLSKAR AX MER ÄN NÅTT ANNAT I HELA VÄRLDEN!

RSS 2.0