vilket kommando?

På förmiddags promenaden idag pratade vi om vilka kommandon vi använder.
Det är alldeles för många!
Vi kom i alla fall överens om att när vi tränar stillastående övning i koppel använder vi Sitt och Stanna.
Men det kommer bli svårt för vi har haft olika kommandon för olika situationer.
Som stopp! t.ex, det anvönder vi när Ax skenar iväg nånstans och hon måste stanna, det funkar ju. Men det är en annan slags situation.
Jag använder ofta Vänta när jag vill att hon ska... ja.... vänta :P exempelvis när vi är ute och går och jag måste stanna för matt knyta skorna eller om Ax får för sig att vända åt fel håll. Meningen med Vänta är då att hon ska stanna upp utan att sätta sig. Det kan också vara ett användbart kommando på utställning har jag tänkt mig, just för att hon står upp...
Stilla är ett kommando som används när jag ska ta på henne, som att pilla på tassarna eller om hon får en godis på nosen och väntar på Var Så God.

Vi pratade också om det här med kontakten... Altså hon har varit imun mot muntligt berömm ända sen hon var riktigt liten. Det var därför det var så svårt att få henne rumsren, för hon kunde inte ta emot berömmet hon fick när hon kissade ute.
Det som alltid har funkat har varit klickern och godis.
Alle använder ofta Ax namn i olika röstlägen beroende på om hon gör nånting rätt eller fel, men jag vet inte om jag gillar att använda Ax namn i ett negativt sammanhang för att korrigera henne.
När jag korrigerar henne med rösten så använder jag ett djupt ÖH! samtidigt som jag kallar in henne eller vänder och går åt ett annat håll och när hon kommer med säger jag Braaa med en glad röst.

Så!
Förr sa vi Ax, Stanna, Sitt, Vänta. Nu ska vi bara säga Sitt och Vänta. NEJ Stanna menar jag!!
Jag tror jag måste ha fusklappar med mig för jag märkte nu att jag fick tänka efter lite vad jag skulle skriva, vilka kommandon vi skulle använda och skrev ändå fel :P

Öva hemma

Direkt efter jobbet idag tog jag ut Ax för att öva kontakt...men det gick verkligen jätte jätte dåligt....
När jag fick kontakt och berömde detta så blev hon tokbusig och hoppade upp och nafsade mig i handen eller anföll mina skor :P

men så fort vi kom in i trapphuset så var hon såklart lika duktig som alltid inomhus...
Hon måste sätta sig ner och titta på mig innan jag lyfter upp henne och bär henne upp för trapporna (för att inte hon ska belasta sitt knä)
Utanför dörren får hon också sitta kvar och vänta på att jag ska gå in och ta av mig skorna för att sedan säga "Kom In" varpå hon försiktigt trippar in i lägenheten.
Jag önskar att hon kunde vara så uppmärksam på mig hela tiden :)
Det är verkligen helt fantastiskt, för jag tänkte på det nu att hon håller ögonkontakt hela tiden medans hon väntar på ett "Kom In" eller ett "Var Så God"...
 Taktiken jag har använt för att få henne duktig vid sånna tillfällen har varit att helt enkelt vänta ut henne tills hon kikar på mig.
I trapphuset är det bara jag och Ax utan distraktioner, där kan hon inte bli intresserad av nånting annat och har inget annat val än att lyda.... :P
Ska fasen gå ut när det inte är nå folk ute alls, och nöta... Men det är ju meningen att jag ska vara rolig! inte vara så tråkig att man tillslut ber om att man ska få göra nånting annat! vad ska man göra?
På kursen skulle vi få kontakt genom att INTE ge godis och locka med godis, utan det är JAG som är godiset.. Men Ax kanske inte är redo för det ännu, hon behöver nog godis :)

Tur att Molly från bostonterrierforumet finns. Hon tränar lydnad med sin hund som är jätte jätte duktig!
Hon tipsade:
Träna kontakt kan man göra hemma, ett enkelt sätt är att hon sitter passivt på din väntra sida. Så fort hon tittar på dig får hon en liten godis. Gör detta några gånger. När hon förstår att hon ska titta på dig för att få beröm, lägg till ett kommando: FOT. Då kommer hon lära sig att titta på dig när varje gång du säger fot, och såsmåingom kommer det funka även när ni går. Dom lär sig detta ganska snabbt.

Jätte bra tips tycket jag! Jag ska prova det redan imorgon och sedan ta upp det med mina kursledare på nästa kurstillfälle.
Jag kanske lägger till klickern också.

Sen så ska jag sätta mig ner med Alle och gå igenom alla kommandon som vi använder så vi kommer stå på samma plattform och slutar göra Ax förvirrad med olika kommandon i olika sammanhang, men som igentligen betyder samma sak.


Valls Hage

Jag kan knappt tro att det är så varmt ute nu! 20 grader liksom! helt underbart.
Vi gick till Valls Hage för att kolla läget och leka med Ax. Typiskt var ju att vi glömde bollen hemma så det fick bli pinnar istället och det är ju inte Ax emot.

Kameran gick på helvarv och vi tog närmare 200 bilder den dagen.
Min nya passion är i alla fall hopp-bilder och det ledde till en väldigt trött hund!Hon fick såklart pinnen också.
*gnaga gnaga* helt platt på marken i kvälls solen.Sen lekte vi lite mer dragkamp och gnaga på pinnen.Nu började det bli mörkt på riktigt och vi var alla trötta, inte minst Ax! Så vi tog några bilder till innan vi gick hem igen.
Ax åt mat, drack vatten och somnade hårt i soffan!På vägen hem hittade vi en skokartong som vi "bussade hunden på"


Ax träffar en häst för första gången.

Försmak på sommaren i Söndags.
Jag hade jobbat halva dagen och Alle hade bråkat med datorn HELA dagen så vi beslöt oss för att ta en promenad till Valls-Hage som ligger en liten bit bort.
På vägen dit gick vi förbi hästar och en av dom kom skuttande fram till gallret när vi gick förbi så vi tänkte att det var en perfekt möjlighet att testa Ax på hästar.


Hästen älskade Ax och Ax älskade den tillbaks och gjorde en invit till lek :) Det var jätte gulligt hur hästen hela tiden ville nosa och titta på Ax, och trots att hon skällde och far fram och tillbaks så blev den inte skrämd.Vi stannade kvar en lång stund och hade jätte roligt.
Innan vi gick så betade både Ax och hästen av fjolårsgräset vid stängslet.

Se när Ax betar

Lydnadskursen 2

Idag var det andra kurstillfället på Valbo BK. Vädret var underbart! Vi har haft 23 grader varmt här idag.
Det var väl dryga 18-20 grader nu på kvällen :) Hundarna blev trötta snabbt.Det hela började med en liten tipsrunda med frågor som; Är ägaren ersättningsskyldig om hunden orsakar skada? och; Är det tillåtet att använda sig utav el-shocker i uppfostrings syfte.
Jag fick bara 4 rätt av 7 möjliga :P
Jag viste faktiskt inte att ägaren håller ansvar för att kunden SKA fungera i samhället. Jag trodde det var valfritt, men tanke på hur många olydiga hundar det finns, men det är altså krav på det.

Idag tränade vi på kontaktövningar.
Först tränade vi genom en "lek och lugn" övning. Man skuttade iväg och lekte lite och sen sa till hunden att sitta. Det funkade bra en liten stund, men sen ville Ax bara leka och ignorerade mig så fort jag stannade.
Den övningen var svår. Jag kan inte avgöra när Ax kommer in i ett stress tadium och när hon är enbart pigg på att leka med MIG..

Fikarast

Sen skulle vi träna genom att gå några steg och sen sätta hunden samtidigt som man hade ögonkonntakt.
Jag klarade av det sådär... Det är nått jag tycker att jag har kämpat med ända sen hon var valp och min taktik funkar inte, det slutar oftast med att jag mutar med godis :P
Annars visslar, klappar, pratar och gestikulerar jag för att få kontakt och det är sällan det fungerar...
Idag var jag väldigt fokuserad så det funkade faktisk några gånger :)
Jag fick tipset att om Ax vandrar före mig utan att bry sig om mig  så tar jag ett steg bakåt, och då undrar Ax vad det är som händer och tittar på mig (förhoppningsvis) Eller så kan man peta till henne på baken så hon vänder sig om.
Vid det här laget var Ax så trött att jag får prova det här mer imorgon.

Vilorast.

Sist gjorde vi en hinderbana då man skulle hålla en sked med en sockerbit å i ena handen och kopplet i andra.
Först slalom mellan några koner. Ax hade mycket bra kontakt med mig!
Sen över ett hinder helt utan problem.
Efter det, välja en av 3 leksaker som låg mellan 4 koner utan att jag själv fick kliva in i rutan. Ax fick sitta ner, jag sa var så god och hon nosade. Jag sa "Ta den då" och hon valde en grön pip-leksak. Jätte duktig! Jag blev väldigt förvånad när hon sedan kunde släppa leksaken och gå vidare till nästa hinder där hon skulle sitta ner, och efter det ett hon skulle ligga ner vid.
Hon klarade båda hindren, men tvekade lite på ligg och fuskade.
På sista stationen skulle hunden sitta vid en kon och stana och jag skulle ta ett steg framför och sen kliva tillbaks.
Den var svårast! Ax reste sig 4 ggr kanske, och jag testade 3 olika kommandon... jag är kommando.splittrad.
Stanna, stopp, vänta...

jag använder stop-kommandot när hon är i språng och ska stanna.
vänta-kommandot använder jag innan jag ger henne ett var så god.
och stanna-kommandot använder jag när vi är ute och promenerar.

Idag har jag fått mycket bra information och jag sätter igång redan imorgon med träningen :D ska bli kul och se hur jag lyckas med kontakten.

Tills nästa tillfälle fick vi i läxa att ta reda på info om vår hundras. Främst vad den ursprungligen var framavlad till.
det är 4 av 6 i gruppen som har blandrashundar med minst 3 raser i och de måste kolla upp alla rasers egenskaper, det kommer bli jätte intressant att få höra sen!
Såhär står det i Bostonterrierns rasstandard:
BAKGRUND/ÄNDAMÅL:
Bostonterriern är USA:s nationalhund, men rasen har sitt ursprung i England, där man tidigt intresserade sig för hundhetsning. För det ändamålet provade engelsmännen många olika raskorsningar. Den som i början av 1800-talet gjordes mellan bulldogg och den numera utdöda old english terrier ansågs lyckad och gav upphov till bostonterrierns anfäder. Även i USA blev hundhetsning populär, särskilt i och omkring staden Boston. År 1865 importerade man en hund, Judge, med ovannämnda bakgrund och han blev grundläggare till rasen bostonterrier. Rasen blev sedan föremål för en lokalt begränsad avel och kom härigenom att konsolidera sin typ, som numera inte visar särskilt stor terrierlikhet. Bostonterriern erkändes som ras av Amerikanska Kennelklubben år 1893.

Nu är klockan 22.10. Ax snarkar i soffan. Alle och jag är über trötta. Vilken dag!

onsdags mys.

Det har varit en riktigt skön dag idag (om man bortser från att jag jobbade och det var jätte stressigt).
Lägenheten är städad, jag lagade god middag, Ax har varit super mysig och vädret har varit varmt.
Nu på kvällskvisten har Ax varit extra sömnig och hon ville gärna bädda in sig i mitt täcke och råkade nästan fastna i det!
Hon hade stoppat in framkroppen i påslakanet, men här är hon på väg att komma loss.Hon hittade snabbt en skön ställning och började suga på apan istället.
La du märke till att apann bara har 1 öga numera? Ax bet loss det, men jag lappade igen hålet så att apan ska få leva längre!


Det är alltid jätte skönt att bli kliad när man är sömnig. Det är en sak som jag älskar med Ax, att hon gillar att bli kliad, för jag älskar att klia henne :)
Hennes favorit ställen att bli kliad på är runt halsen och bröstkorgen, ibland på magen också.


Gonatt allihopa!
Nu ska jag se på ett avsnitt Card Captor, sen hoppa till kojs.

Mera tröjor!

Jag gick till Röda Korsets loppis idag och köpte lite kläder ;)
2 tröjor blev det och Ax ska få dem båda!
ja och så köpte jag en röd kjol till mig själv också. Det var halva priset på alla kläder idag så plaggen kostade bara 15 kr/st.

Den randiga med polokrage blev bäst.
Jag hade hoppats mer på den grå svarta tröjan med broderier på, men toningen var för bred så det blev inte så mycket av det.

Annars har vi varit ute på promenad i solen idag och träffat en ny granne som har en liten liten Chihuahua hane på 10 månader. Den hunden skällde väldigt mycket och verkade nästa ilsken, men på samma gång viftade den på svansen....
Ax fattade ingenting alls och vite inte vad hon skulle göra hehe.
Ägarinnan var i alla fall jätte trevlig och hon berättade att hon var lite orolig över i sommar då vovven skulle ställas ut, om den betedde sig på det viset.
Jag hoppas ändå att vi träffar på varandra fler gånger och på så vis kanske hennes hund lär sig att ungås och inte skälla på andra hundar.

På vägen hem träffade vi favoritgrannen nummer 1 och det är Uffe :)
Uffe har en Staffis som heter Staffan, och det är en jätte fin och trevlig hund som vi ska börja ha play-dates med.
Tyvärr var inte Staffan med idag, men det stoppade inte Ax att näst in till klättra upp på axeln på Uffe hehe.

Igår avmaskade vi Ax för hon har varit extra gasig och har ätit en massa jord på sitonne.
och på torsdag börjar kursen.

Min gamla tröja VS Ax nya tröja.

Idag har jag pysslat!
Den här "tutorialen" (steg-för-steg-beskrivningen) Googlade jag mig till för nån månad sen, och nu tänkte jag att jag skulle testa den också!
http://www.craftstylish.com/item/40669/how-to-make-a-recycled-dog-sweater

Så här gick det:

Den här tröjan köpte jag när jag gick gymnasiet, den är väl snygg å så, men den är för liten plus att det är syntetmaterial så man svettas. Ett bra prova-på-exemplar!


Först måttade jag hunden. Den ville inte vara med.


Sen mätte jag upp delarna och klippte ut.


Så var det bara att sy ihop! Jag är mycket nöjd med resultatet och det kommer absolut att bli fler!
Ax var också nöjd, hon ser inte alls lika skräckslagen ut nu som när jag tog måtten på henne.
Mönsterpassningen blev också bra :)


Framifrån så diffade mönstret lite p.g.a ärmhålen.MVG för den här tutorialen!
http://www.craftstylish.com/item/40669/how-to-make-a-recycled-dog-sweater

Den nya selen!

Igår kom selen som jag hade köpt på Ebay för en vecka sen. Den tog bara 5 dagar att komma fram, det är helt hyper snabbt!
Den kostade $16.99 + $2.80 så totalt blev det ca 160 SEK. billigt billigt billigt.

Idag efter jobbet gick jag och Ax en lång promenad ner på stan och en sväng i Boulognerskogen (närliggande park), Selen sitter som ett smäck och Ax har inga problem med den änn så länge ;) Altså den kliar inte.
Hoppas den klarar testet på pälsen! *only time will tell*

Här är en serie med bilder :)

Här försökte jag få henne att sitta så jag kunde ta en bild, men hon ville bara ligga och äta gräs.


Ax mutas med hundchoklad. Här landar hon från ett hopp.


Vi hade jätte jätte skoj! Jag höll i chokladen och Ax hoppade efter den.


Synd att jag inte fick med huvudet på den här bilden, den hade blivit suverän!
Men passformen på selen syns bra! Inget skav i armhålorna här inte!Det var kallt idag, så jag var lite orolig över att hon skulle frysa och inte vilja gå, men hon höll värmen uppe och knallade på riktigt fint!
Men när vi kom hem såg jag en massa röda prickar på framben och huvud... det måste ha varit från kylan. Hoppas dom är borta imorgon, annars anar jag utslag. Allergi?
Imorgon ska vi gå till apoteket och köpa avmaskningsmedel till Ax. Hon är extra gasig i magen av nån anledning, parasiter kanske? Vi har lagt till mer fibrer i hennes mat nu dessutom. Hoppas det funkar. Hon är lite lös i magen dessutom, det borde fibrerna ordna.
Hon får 1 msk kruskakli på morgonen. Resultat kan väntas efter ca 10 dagar.

Men så har vi ett till problem. För flera veckor sen fick hon "köld-prickar" brevid nyponet (nypon är vad vi kallar hennes könsorgan för, bara för att det har samma form och storlek), hon har slickat där och nu har det blivit rött och svullet. hon har fått exsem bara därför. himla typiskt!
Så nu måste vi ringa veterinären och fråga om man kan smöra med nått annat än jodpax och införskaffa en tratt så hon inte når att slicka.
Vi testade att ha på henne trosorna (tikskyddet), men det gled bara av hela tiden så det funkade inte alls.
Vilket påminner mig om att jag måste sy ett annat tikskydd.

I denna sekund. Den 18:e Aprill 2009 kl 22.13 ligger Ax helt utslagen i soffan nerkurad i mitt täcke, och om några minuter ska jag förstöra hela härligheten genom att ta tillbaks mitt täcke och gå och lägga mig. :)

Det blir en annan kurs :)

Idag ringde jag brukshundklubben och la upp en fin historia om att jag var tvungen att byta dag, en delvis san historia och delvis påhittad :P
Jag ville ju inte prata illa om klubbens ledare och erkänna att det var anledningen.
Men hur som hällst så ringde i alla fall gruppledaren för torsdagsgruppen upp mig och berättade att jag får gå hennes grupp istället :)
Så nu kommer jag börja på lydnadskurs torsdagen den 23e aprill och jag längtar!
Den gruppen har många unghundar så det ska bli kul att se vad vilkten kommer att ligga på.
Ledaren berättade att många är runt 8 månader och hon har ingen aning om de kan sitt eller ligg i huvudtaget :D
Det kan i alla fall Ax, så jag kommer lägga vikten på koppelträning och kontaktövningar.
Jag kommer gå med en bekant också! Hon har en Karelsk Björnhund som heter Kickan, jag är så glad!

Lita alltid på magkänslan!

En vannlig kväll på Lidl.
Starx innan stängning kommer en stamkund in som jag pratar mycket med. Hon har själv hundar och hon och hennes man är aktiva inom Valbo BK och håller på med lydnad på hög nivå med sina hundar.
Hon har följt mig ända från starten då jag först började leta uppfödare och slutligen köpte Ax.
Idag berättade jag att jag skulle börja på Vardags Lydnadskurs på Valbo BK, och hon blev jätte glad.
Hon berättade om att hon själv har varit medlem på både Valbo BK och Gävle BK, och ser stora fördelar med Valbo BK för där får man så mycket hjälp och stöd från trevliga människor. Glad blev jag!!
Så jag pratade vidare om kursen och berättade om strypkoppel historien och berättade vilken kursledare jag skulle ha....
Då blev hon helt tyst och bara tittade på mig...
-Den ledarne är väldigt hård och har till och med använt en nyckelknippa för att disiplinera hundar med. Så var väldigt försiktig! Kan du ta dig ur den kursen så gör det, för din hunds bästa.

Jag kunde bara tänka *mamma.... hjälp*
Jag ska inte gå den kursen, utan jag ska byta till en anna grupp! Jag vet att det kommer börja en grupp som ska vara på Torsdagar, och där är det till och med 2 ledare. En bekant berättade att hon skulle gå den grupen med sin hund.
Dessutom står det på Valbo BK's hemsida att det fortfarande finns platser kvar i kursen, så det borde inte vara några problem.

Tänk att jag hade rätt! Min magkänska talade sanning. Jag viste att det var något som inte stog rätt till!!!
Det förvånar mig lika mycket som det lugnar mig. Jag kan verkligen lita på mig själv och mitt 6:e sinne ;)

Koppel träning

Det var en riktigt slö förmiddag framför TV'n idag... Jag har fastnat för en serie som heter Card Captor och ser på flera avsnitt på raken, så 3 timmar på rak är inga problem, och då ligger Ax och sover i famnen på mig så tiden bara flyger förbi.
Men så började solen skina in genom fönstret och när jag fick den i ögonen så jag inte kunde se på TV'n så bestämde jag mig för att det var dax för en promenad!

Idag har vi tränat att inte dra i kopplet. Vanligt vis lockar man med godis, men idag hade jag glömt godispåsen hemma så det fick bli på annat vis :)
När vi började gå hade jag Ax vid sidan, men rätt så fort så går hon framför mig i kopplets längd och börjar dra. Då stannade jag tvärt och sa "Kom hit", sen väntade jag tills hon kommit och ställt sig vid min sida innan vi gick vidare. När hon slutat dra lika mycket bytte jag till att säga "Vänta" (medans vi gick) och försiktigt hala in henne vid min sida. Jag behövde inte alls "dra" i kopplet nu, och eftersom jag inte hade godis blev hon istället belönad med att få nosa på en soptunna eller nått annat intressant.
Samma stanna-"kom hit" taktik körde jag när Ax som hastigast kastade sig in på sidan för att nosa eller kissa på nånting, eller om hon började stirra på en annan hund nånstans.
Jag blev förvånad själv över hur bra det gick!!
Det tog kanske 15 min innan hon fattade vinken helt och slutade dra i kopplet! Vi gick runt ett ställe där det vistas många hundar, så det var mycket bra träning. På vägen hem var hon verkligen konsentrerad och jag fick ögonkontakt flera ggr, och hennes kroppsspråk var avslappnat och fokuserat. Hon gäspade till och med ett par ggr!  Det är ju ett bra tecken!
Promenade varade i ca 45 min och när vi kom hem igen och gick in på gården utanför huset så fick hon lova av mig att springa av sig och leka lite innan vi gick upp :)
Hon somnade bums såklart och sov ända tills jag kom hem igen 5 timmar senare (hon var hemma med min sambo som höll på att laga sin dator).
Så nu är hon helt helt hyper igen :D Sambon hade "glömt" att gå ut med henne.....typiskt.
Nu är klockan 22:30 och Ax försöker febrilt få mig att leka med henne genom att lägga leksaker på mig hihi. Men börjar jag nu så tar det inte slut så lätt. Det är bättre om hon får leka själv, hon brukar oftast lugna ner sig snabbare då...

JÄVLARNS!!!!!!

Tittar bakom ryggen på mig och ser hur Ax har haft sönder sin leksak och nu ligger det tussar med stoppning överallt. hahaha!!
Måste ta fram kameran nu :)Det funkade i alla fall, nu hittade hon ett bekvämt ställe att mysa lite på istället hehe. Nu sitter hon och tittar på mig och önskar att jag ska hoppa ner i soffan igen också.
Ax är min vete-värmare, och jag är hennes.


Tjockis!

Vad har hänt!
Ax har gått och blivit lite rund om magen :D
haha. Inte tror jag att jag måste banta henne så länge hon har en midja i alla fall.
Det är såklart svårt att avgöra från dessa bilder, jag hade inga bra att jämföra med heller. Men hon är nästan helt rak på sidorna sett ovanifrån, och i profil är hon lite korv-formad.
Du ser säkert inget fel på de här bilderna utan tycker hon ser tanig ut.
Men min Ax har alltid varit väldigt slank, speciellt efter att hon var sjuk med lunginflamation i vintras, så det är så jag är van att se henne :)Man brukar inte kunna se fläckarna på magen när man ser på henne från sidan, så hon har en liten häng-buk nu :)
Jag tror hon behöver lite hull så hon har något att ta utav nu när sommarens aktiviteter snart kommer igång!Hon äter idag ca 2 dl Orijen torrfoder med laxolja och muldivitamin tillskott.
Laxoljan äter hon för att hon har torr hud och är lite mjällig, speciellt efter att ha lossat päls under en längre tid.
Vitaminerna får hon för att boosta emunförsvaret då hon fortfarande är snorig från i vintras.
Jag ska också köpa Vick-salva från apoteket och smörja hennes nos med för att få bort snoret och öppna upp luftvägarna mera :)

Halsband, selar och andra don...

För några dagar sen gick jag och Ax ner på stan för att prova ut en sele!
Först gick jag till Söders Zoo och blev efter en lång diskussion angående bekvämlighet och skavsår rekomenderad en sele i den här modellen.
Enligt butiksbeträdet så borde en sån sele med måna flata ytor och utan skavande sömmar eller spännen vara mest skonsam för hundens hud och päls.
Men tyvärr hade de inga storlekar då "vår kollektionen" inte hade kommit in ännu.Så vi gick vidare till Gävleborgs Zoo istället. Dom hade inga selar alls av den modellen just för att butiksägaren där ansåg att den modellen sliter mer på pälsen än vad en sånhär gör.
Den här modellen ansåg Söders Zoo ha för många skavande band och spännen, plus att den troligen skaver i armhålorna också.


Lagom förbryllad av det hela så köpte jag ingen sele alls den dagen :P
Vad ska man tro igentligen, när 2 kunniga människor säger raka motsatsen till varandra hehe.
Nej, nej. Istäället köpte jag ett halsband i hopp om att det skulle vara mer bekvämt än halsbandet vi använde i höstas. Det kliar att ha ett smalt läderhalsband på sig tydligen.
Så jag kom hem med det mjukaste och bekvämaste jag kunde hitta, nämligen ett sånt här.Jag var jätte nöjd och Ax var jätte glad och gick utan att stanna för att klia sig hela tiden!
Så de följande dagarna var vi ute mycket på stan för träningens skull.
Jag måste erkänna att jag inte alls vet vad jag ska göra när hon drar åt olika håll och vill stanna hela tiden, men jag fortsatte att njuta av det fina vädret och promenaderna var underbara!
MEN!!
Så igårkväll när vi låg i soffan och hade det mysigt kände jag att hon hade en kal fläck på halsen :P
*suck* Detta kommer bli ett skavsår. Och jag som tänkte mig att ett sånt mjukt och fint halsband skulle vara perfekt!
Det är lite svårt att se, men tittar man noga så syns det att pälsen är tunnare på mitten av halsen, precis där halsbandet sitter.Så jag startade en tråd på helgonn.net för där finns det många hundkunniga :)
Nog fick jag tips och ideér, men det var ingen som hade råkat ut för samma som mig, det var ingen som hade en hunda med samma pälstyp.
Min slutsats är dock att jag tror att en glatt yta borde vara bättre än en matt. I fleece finns fibrer som troligen kan skava, hur än mjukt det är. Då kanske det är bättre med ett blankt material som glider bättre.
Jag får ta och sy ett eget halsband av kanske vind popplin eller lack :)

Men så kom jag ihåg Joanna på bostonterrier forumet! Hon har Dvärg Pincher. Det är en ras med samma tunna päls, ocjh mins jag inte fel så hade hon tagit upp detta problem i hennes blogg för någon månad sen.
Så jag mailade henne.
I hennes fall har Puppia-selen funkat allra bäst, men inte lika bra som om man kombinerar halsband och sele. Lösningen är varriation!
Att ena dagen ha halsband och andra dagen ha sele :)

Ax säger: Bara du är rädd om in päls! För annars får du på moppo!

Besviken på kursen :(

Igår fick jag svar på en hel bunt frågor jag ställt till kursledaren angående lydnadskursen jag ska gå på med Ax.
Jag frågade bland annat hur man ska utrusta sig och fick till svar:

Jag önskar att du har ett stryphalsband på din hund och ett mjukt godis t ex korv eller köttbullar och INGEN klicker.

Jag gillade ingenting i den här meningen...
Först och främst så tännker jag inte använda strypkoppel. Jag som är okunnig kommer kunna göra illa Ax och jag vill inte att hon ska lyda mig för att det gör ont annars. Jag vill att hon ska lyda mig för att hon vill det :(
Och sen så ger jag inte Ax människomat, så köttbullar och korv är uteslutet!

Dessutom kommer det vara hela 10 hundar i gruppen och varje tillfälle är på 1 timme! Jag tror aldrig att det kommer att fungera :(

JAG ÅNGRAR MIG!!!

Det värsta är att de inte kunde ge mig den här informationen innan jag betalade in allting, då hade jag aldrig anmält mig.
Jag försökte ju faktiskt få tag på informationen och mailade flera ggr, men det var ingen som viste utan man var tvungen att vänta tills de hade satt ihop en grupp och kursledarna hade haft möte.

Det finns fler :D

Det finns fler Bostonterriers i Gävle än de 2 jag känner till! Det finns en 3:e också, och den träffade jag och Ax idag när vi var ute på promenad :)
Bostonterrier hanen heter Pelle och är 6 år gammal. Han är super super fin och liten är han också. Vilken bedårande liten gobit må jag säga. Jag kommer inte ihåg vad hans kennelnamn är men fadern är i alla fall Svartskogens Viktor.
Vi stog och pratade i väldigt länge om Bostonterriers. Jätte jätte kul!
Jag vet inte hur jag ska beskriva det...
Jag har alltid känt mig så ensam här i gävle med min boston, så lyckan över att ha hittat en till med en väldigt trevlig och pratsam husse är enorm!
Det bästa av allt var att innan vi gick vidare sa hussen att vi måste se till att springa in i varandra fler gånger och kanske bestämma play-date och sådand :) *jippi*
Vi kunde inte låta det bli "bostonsfnatt" för Pelle hade problem med ögonen och lära vara försiktig innan de har läkt ordentligt.

Pelles husse berättade att han har "forskat" lite på bostonterrierns ursprung och egenskaper och tipsade mig om http://www.moloss.com/ (molosserworld) och Olde Boston Bulldoge http://www.moloss.com/brd/mr/o001/
Mycket intressant och jag håller på att kolla in länken nu. Det finns tydligen uppfödare av denna ursprungliga typ av Bostonterrier! Spännande!

Näe, nu har jag en sån enorm huvudvärk... Jag har glömt (!?!?!) att äta idag!
Måste se till att laga nånting... kanske tackos om jag klarar av att pallra mig till konsum...

RSS 2.0