En hint till nya valpägare!

Jag börjar från början.

Ax är ju min allra första hund som jag skaffade när jag var 25 år gammal. Helt utan förkunskap slängde jag mig in i en helt ny dimetion av husdjursägande! Det är det mest fantastiska jag någonsin har gjort och skulle göra om allt igen utan att tveka :)

Jag försökte förbereda mig genom att leta info på internet om t.ex hundens psyke och klickerträning. Boktipsen strömmade in och jag läste valpböcker, lydnadsböcker och hundhistoria. På forum som det på voove.net och helgon.se letade jag tips om hunduppfostran från "vanliga" människor.

När lilla Ax kom hem, så var det ju inte alls som det stog i böckerna. Vissa saker (som rumsrenhetsträning) var mycket svårare och andra saker (som ensamhetsträning och socialisering) var mycket lättare. Det var väl igentligen då som det gick upp för mig hur individuella dessa små varelser verkligen är. Det är inte ett blankt kanvas, utan det är mer som en "paint-by-numbers". Motivet finns redan och det är jag som matte som fyller i färgerna.
Boken som heter Valpen av Mickie Gustafsson är super bra förrästen!

Tiden gick, Ax var en duktig hund som var jätte duktig på att sysselsätta sig själv. Hon lekte och var sååååå söt! Hon gnällde inte en enda gång under ensamhetstäningen och om var SÅ modig när vi var ute och upptäkte nya saker :) Det här var ju jätte lätt tänkte jag! För SOM jag hade oroat mig över att få en valp som grät varje gång den inte fick följa med in på toa och att det skulle bli så himla jobbigt att hela tiden distrahera en uttråkad valp som ger sig på inredningen.

Som du förstått nu så hade jag inte dem problemen. Ax var en jätte modig valp som inte var rädd för nånting!

men vi hade problem med rumsrenhetsträningen.... Så jag vände mig till mina källor vovve.net och helgon.se för svar, och fortsatte som vanligt. Hon blev rumsren vit närmare 10 månaders ålder.

Problemet var att Ax var (är) immun emot beröm! Oj oj oj... Jag provade allt som stog i böckerna! Vi gick på en kurs! Men hon är ändå immun mot beröm. Det enda beröm hon tar kommer från min hand och det är godis.

Detta beror på att min hund är väldigt självständig och det var därför jag hade så lätt med vissa delar och så svårt med abdra delar som grundat sig på inlärning genom positiv förstärkning...

Det här är något jag kommit underfull med på senare tid.

Inomhus är voffen min lättlärd, lyhörd och vill alltid ha kroppskontakt med mig.
men utomhur är det som om jag inte existerar.
Tro mig! Jag har provat ALLT! Alla former av positiv förstärkning, clownerier, klickerträning, aktivering på promenaden, lek till och med negativ förstärkning... :( Men jag är fortfarande ganska så osynlig för henne...

Men nu när jag känner till problemet kan jag äntligen göra nånting åt det!!!
I och med att traditionella kontaktövningar inte fungerar... Jag skulle kunna vissla, ropa, skrika, putta, hoppa, knuffa, rycka i kopplet utan att Ax äns tittat åt mitt håll.... Så har jag istället jobbat med de saker hon kan (och inte dom hon inte kan)
Vi finslipar klicketräningen och lägger till nya övningar och trix. Vi har en leksak nu som Jag har kontroll över och bestämmer när vi ska leka med. Jag håller henne kopplat hela tiden, så hon inte får möjlighet att sticka iväg, för på så vis kommer jag inte längre i situationen att jag måste fånga in henne och förstöra hennes roliga.

Vi börjar om från grunden.
Ax får lära sig på nytt att lära sig sitt och ligg, även om hon redan kan kommandona.

Så till alla nya valpägare som aldrig haft hund tidigare.
En självständig valp, betyder en självständig hund och en självständig hund är inte beroende av husse & matte. Det spelar ingen roll hur många trix eller kommandon hunden kan, när man inte jobbar med dem så är du som bortblåst för hunden.

Jag vill väg igentligen bara skriva om det här för att det ska finnas nedskrivet någonstans! jag önskar innerligen att jag hade hittat den här texten när jag skulle skaffa hund. Då hade min verklighet sett väldigt annorlunda ut i dagens läge.

Ge inte upp förr äns du har lyckats med att få hunden att förstå vad ordet "bra" betyder, och se till att få ögonkontakt med din valp minst en gång om dagen!
Funkar inte tipsen som står i böcker eller som ges på brukshundklibben, så hitta nya sätt!!! Det är SÅ viktigt!

Kommentarer
Postat av: Jessica o salukisarna

Hej!

Förstår precis vad du menar. Cahreraz har alltid varit immun mot beröm, i alla former, även godis. När man är ute så är allt roligare än matte, hur man än försöker. känner igen mig i det du skriver.Något jag också insett är att klickerträningen var ett sätt att motivera honom. På något vänster tyckte han det var kul att arbeta för klicker (och en godis) vilket han inte varit tidigare. Det blev lättare att ge dem feedback på bra beteenden med ett klick. Jag hade också provat allt innan.Hoppas att fler hundägare har nytta av texten. Det bästa man kan ha är MASSOR med tålamod med en självständig hund. Här har det blivit lättare när han blivit äldre, antingen så har han lugnat sig lite eller så har jag kommit underfull med hur han fungerar.

2010-05-09 @ 09:05:07
Postat av: isa

Ja, detta ska jag påpeka för alla som ska/har skaffat valp. Att träna in beröm!

2010-05-09 @ 20:01:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0